Missie & visie

De missie van Prakt-YKO is middels (psychologische) interventies en vanuit gezamenlijkheid de (psychische) problemen van kinderen, jongeren, (jong)volwassenen en de gezinnen waarin ze opgroeien hanteerbaar te maken. Om die reden werk ik vanuit de Infant Mental Health (IMH) en systeemvisie. Binnen de IMH visie is het van belang om zo vroeg mogelijk risico's te onderkennen en vervolgens zo goed mogelijk te behandelen. De eerste twee tot drie levensjaren kunnen gezien worden als de meest belangrijke ontwikkelingsfase van de mens. Dit is de periode voordat kinderen herinneringen en ervaringen in woorden kunnen uitdrukken. Ondanks dat kinderen nog geen woorden kunnen geven aan deze indrukken en ervaringen, kunnen deze een onuitwisbare indruk achterlaten op de jaren die volgen. Zowel de positieve als de negatieve ervaringen hebben effect op de jaren die volgen. Een veilige en stabiele relatie tussen ouder(s) en kind staat daarom centraal binnen de IMH Visie.

In de IMH visie staat het samenspel tussen invloeden vanuit de omgeving, biologische factoren en ouder-kind relatie (de band tussen ouder en kind) centraal. Baby's en jonge kinderen zijn in contact met de belangrijke ouder(s) afhankelijk vanwege hun basisbehoeften als eten, drinken en fysieke veiligheid. Aan de andere kant hebben kinderen de ouder(s) nodig voor hun emotionele behoeften. Denk bijv. aan aandacht, kalmeren (regulatie), warmte en geborgenheid. De band tussen ouder(s) en het kind speelt dan ook een grote rol bij de ontwikkeling van kinderen. Ze leren bijv. in die relatie hoe het is om geliefd te zijn, hoe ze zichzelf kunnen kalmeren en hoe je op anderen kan vertrouwen. In een veilige ouder-kind relatie ontwikkelen kinderen zich het meest optimaal. 

Binnen deze visie wordt er breed gekeken naar het ontwikkelingsverloop van het kind, o.a. naar de motoriek, de taal, lichamelijke ontwikkeling, stress en sociaal-emotionele factoren, maar er wordt ook gekeken naar dat wat er binnen in het kind gebeurt, zoals vertrouwen krijgen in zichzelf en geloof hebben in de volwassenen om zich heen. Waar ook aandacht voor is, is hoe het met de voor hen andere belangrijke ander(en) gaat zoals broertjes, zusjes, opa's en oma's. Maar ook hoe factoren in en rondom het gezin de opvoeding kleuren. Denk aan zaken uit het heden zoals bijv. werk, financiën, partnerrelatie of zaken uit het verleden die onbewust mee kunnen spelen. 

Ik laat de IMH-visie bij de gehele doelgroep terugkomen. Dat komt omdat de IMH-visie over de wortels van het mensenleven gaat. Je leert namelijk in die eerste paar jaar heel veel, je doet veel ervaringen op en deze  neem je vaak onbewust de rest van je leven mee. 
Daarom wordt er bij alle cliënten altijd gevraagd naar het verloop van de vroege ontwikkeling, hetgeen aanknopingspunten biedt voor het bieden van de juiste ondersteuning. 

De systeemvisie sluit hier bij aan. Deze focust zich op de manier waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren. Er is veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en het verbeteren hiervan.  De manier van (be)handelen, door belangrijke anderen (o.a. gezinsleden, familie, vrienden, buren, docenten/ mentoren/begeleiders) te betrekken, leidt tot meer draagvlak met hierop volgend een toename van draagkracht om zodoende de veerkracht van het systeem waarin het kind opgroeit te vergroten. 

Bij veerkracht draait het om goed kunnen omgaan met veranderingen en om aanpassingsvermogen: dat mensen in staat zijn zich aan te passen als zich een nare gebeurtenis of tegenslag voordoet. Uiteindelijk willen ouders het liefst dat hun kind veerkrachtig in het leven staat. Ik kan helpen de veerkracht van het systeem, maar ook die van het kind te vergroten, vooral wanneer er sprake is van een (psychische) kwetsbaarheid. 

Het logo van Prakt-YKO ondersteunt bovenstaande visie(s): Het Lemniscaat, de infinity loop (oneindige lus) en het hartje representeren de verbinding, de wederzijdse beïnvloeding, het vertrouwen, alsook gedragingen die worden gedreven door emoties en gevoelens. Vaak is de drijvende kracht achter deze emoties "liefde". De paarse kleur van het logo staat symbool voor vertrouwen, intuïtie, geestelijke kracht en helpt bij het vinden van evenwicht. Roze is de kleur van zorgzaamheid en medeleven.

 



 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn